Kort verslag over de gelopen stage

Inleiding

Voor de opleiding die ik momenteel volg aan de Hanzehogeschool te Groningen moet er in blok 1.3 (3de periode) worden voldaan aan een 60 uur durende maatschappelijke oriëntatie. Het is de bedoeling om zelf op zoek te gaan naar invulling met als voornamelijk doel te oriënteren op het bedrijfsleven en daar een kort verslag over te schrijven.

Na contact te hebben gelegd met het bedrijf DNB Groep B.V. mocht ik mijn maatschappelijke uren maken op de afdeling administratie en werd ik gelijk aan het werk gezet en werd er in de loop van de dag tijd vrijgemaakt voor een rondleiding door het pand. En heb ik mij voorgesteld aan de meeste collega’s.

DNB Groep B.V. heeft als voornamelijk doel het verzorgen van publicaties in de vorm van brochures, magazines en posters ten behoeve van verenigingen, instelling, stichtingen in de non-profit sector door heel Nederland.


Administratie

Deze week mocht ik mij voornamelijk bezig houden met de facturatie voor de DNB Groep.

Deze facturen werden uitgedraaid door een collega aan de hand van het geautomatiseerde systeem Snelstart. Met behulp van dit systeem kan zij precies zien wat er gefactureerd moet worden. En heb ik veel kunnen meehelpen hiermee.

Als alle facturen zijn verwerkt mocht ik de enveloppen sorteren op landelijke en regionale post. Dit deed ik aan de hand van de postcodes die op de factuur staan. En werden de facturen aan het einde van de middag opgehaald door de bezorgers.


Drukkerij

Ook heb ik dagen gehad waar het minder druk was op de afdeling en mocht ik andere werkzaamheden doen voor dit bedrijf zoals in de drukkerij folders verspreiden en objectzakken op de goede volgorde plaatsen. Dit heb ik een aantal keer mogen doen en vond ik erg leuk.


De acquisitie

Bovendien heb ik ook leuke werkzaamheden voor de acquisitie mogen doen.

De acquisitie zorgt voor een actieve werving van nieuwe klanten en opdrachten.

Het is dan de bedoeling dat een persoon van de acquisitie een klant werft en dat de klant daardoor  op een magazine komt te staan als sponsor. Als een klant hiermee in zee gaat word hier een verkoopformulier van gemaakt.

Ook kreeg ik van de acquisitie de taak om van de verkoopformulieren de sponsoren uit te tekenen op een dummy (onbedrukt boekwerk) op A3 en A4 formaat.

Ze hebben bijvoorbeeld op het verkoopformulier staan dat het formaat wat de klant wil 46 x 56 mm moet zijn en dan mocht ik dit met liniaal gaan uittekenen met de naam en woonplaats van de sponsor. Nadat dit was gedaan liet ik dit controleren en gaf ik het aan de desbetreffende persoon van de acquisitie zodat hun er verder mee aan de slag kunnen gaan.


Over het bedrijf

Wat mij opviel bij dit bedrijf is dat de sfeer heel aangenaam en plezierig is. Het is gezellig en het was best wel komisch dat een aantal mensen mij nog kenden van 3 jaar eerder.

De directie is verder ook erg betrokken bij alles en zijn bovendien erg sociaal en willen graag een praatje met je maken.

Het is naar mijn idee een familiebedrijf waar de klanten en opdrachtgevers voorop staan en een flinke vooruitgang heeft gemaakt intern als extern. Ze hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe apparaten voor in de drukkerij waardoor ze efficiënter kunnen produceren.

Het was verder ook erg leerzaam om meerdere afdelingen van het bedrijf te zien en werkzaamheden daar te mogen uitvoeren. Hierdoor volg je het proces binnen het bedrijf beter en snap je het idee erachter.

Het was mij een waar genoegen om stage hier te mogen lopen en ik raad de lezers ook aan om eens een kijkje te gaan nemen bij dit bedrijf.

Met vriendelijke groeten,

Thijs Hospers